Per la Ruta de la Seda. Osh


Osh és la segona ciutat de Kirguizistan i el centre administratiu de l’enorme província que porta el seu nom. Es localitza a la Vall de Fergana, una regió de fràgil estabilitat des de la creació d’unes fronteres inexistents que daten de l’època d’Stalin. Per aquest raó, la seva població és un trenca-closques multirracial en que els uzbecs en són majoria, seguits dels kirguisos, els tadjiks i els russos.

Aquesta rica diversitat cultural es pot apreciar en el que és un dels mercats més grans i antics d’Àsia Central: el Jayma Bazar. L’enorme mercat s’allarga quasi 1 km per la vora oest del riu Ak-Buura i, el més interessant: no ha canviat d’ubicació des dels temps de la Ruta de la Seda. Els seus tendals aprovisionaren, fa més de 1.700 anys, els exèrcits d’Alexandre el Gran i els del Rei Salomó (Solimà) i avui, com ahir, comercien amb fruites i verdures de temporada, roba i calçat, ganivets i barrets tradicionals, naan (el pà rodó i pla, típic dels pobles musulmans)... encara que són els cd’s pirates els més desitjats.

Submergir-se en aquest sorprenent bazar és empapar-se de la cultura dels diversos pobles que hi conviuen. Persones que esperen dels seus governants que inverteixin en infraestructura, en indústria i en polítiques socials, que portin a terme reformes econòmiques que erradiquin la pobresa i l’elevat índex de desocupació, que lluitin contra la corrupció política i les màfies de la droga, un seguit de mesures que permetrien combatre l’incipient fanatisme religiós –provinent d’altres països- que es nodreix dels estrats socials més dèbils i desfavorits. Una gent que, en definitiva, només vol viure en pau.

Foto: Jayma Bazaar, Osh.