Per la ruta dels Himàlaies. Enchey Gompa

El potent esmorzar de l’Oberoi’s Barbique Restaurant ens dóna les forces necessàries per aquest dia de visites per Gangtok. Diverses agències locals oferten tours per la ciutat i els voltants, però elegim contractar un taxi per visitar allò que volem.

El petit Tata vermell enfila muntanya amunt cap a l’Enchey Gompa. Des d’aquí dalt, les vistes són fantàstiques. El monestir tremola amb la cridòria dels escolars que avui també van de visita. Un formigueig exaltat de jerseis blaus fa rodar els molinets d’oració que escorten el camí. Dins del recinte, novicis cap-pelats corren pel pati repartint te entre els monjos més grans. Uns altres posen cebes a secar. Una gran estàtua del Buda Sakyamuni presideix el temple principal. Les ofrenes que ha rebut són les més quantioses que haguem vist fins ara: olles amb arròs bullit aromatitzat, platans, pomes, galetes, snacks, espècies, figuretes de mantega... N’hi ha tantes que arriben fins l’entrada; es diria que esperen en filera la benedicció del Buda històric.

Un cop els escolars han acabat la visita, una dolça tranquilitat impregna la penobra del temple. Trec el meu bloc per dibuixar el que veig. Recolzada en la porta per aprofitar millor la llum, m’estic una bona estona fent traços sobre el paper. Dos nens-monjo encuriosits salten per darrera la meva espatlla. Acabat el dibuix, m’ajupo fins la seva alçada i els ho ensenyo. Riuen, i ressegueixen amb el dit els gargots anomenant-los: això és arròs, això són platans, això pomes, i galetes, i snacks, i espècies, i txotpa...

Fotografia: Enchey Gompa, Gangtok, Sikkim (India)