Kirguizistan. Guia de viatge

Introducció
Kirguizistan es un d’aquells països oblidats de les rutes turístiques, amagat entre els seus gegants veïns la Xina i el Kazajstan, l’Uzbekistan i el Tadjikistan, de noms tan difícils de recordar com ell mateix. Geogràficament parlant, és quasi completament muntanyós, envoltat pels dos sistemes més grans d’Àsia Central, els Tian Shan i els Pamirs. Més de la meitat del país se situa a una alçada superior als 2.500 metres. Abrumador. Això fa d’aquestes terres un lloc ideal per a practicar activitats de natura: trekking, muntanyisme, escalada, així com interessants excursions a cavall, ascensions a llacs alpins o banys en sanatoris. A més, el visitant pot descobrir una cultura antiquíssima i unes costums que no s’han esborrat amb el pas dels anys i que continuen vives, davallant entre la modernitat i les herències ancestrals. Els petròglif –inscripcions o dibuixos sobre pedres realitzades per les antigues tribus nòmades-, la Torre de Burana i la d’Uzgen, vestigis de l’imperi karakhànida o Tash Rabat, un caravanserai dels temps de la Ruta de la Seda, en són una bona mostra. No oblidem els basars, que es mostren vibrants a totes hores. Kirguizistan ofereix, a més, la possibilitat de dormir en iurta, la casa dels nòmades i compartir amb ells tants dies com es desitgi, cosa que permet gaudir de la seva hospitalitat i del coneixement d’una forma de vida que es ressisteix a quedar en l’oblit.

Moneda
La moneda oficial es el som. El canvi a l’euro es cotitza a 1€= 56,06 som (octubre 2007)
Funcionen caixers automàtics a Bishkek i Osh.

Visat

Es necessita un visat d’entrada al país que s’aconsegueix a l’aeroport Manas International.

Documentació:
- Passaport amb vigència mínima de sis mesos.
- 35 USD.
- 1 fotografia tamany carnet
- Omplir un formulari que t’entreguen ells.

Els tràmits són relativament ràpids.


Salut
No s’estableix cap tipus de vacunació obligada, però el MAE recomana:
- vacunació contra l’hepatitis A i B i el tètanus.

Els centres de Sanitat Exterior de la cada província ofereixen tota la informació necessària en matèria de salut exterior, així com moltes de les vacunes necessàries.
Recomanacions de Sanitat Exterior:
- Vacunació contra la febre tifoidea i la diftèria.
- En cas de realitzar activitats com l’escalada, cal anar en compte amb el mal d’alçada. No s’han de prendre aspirines, el més apropiat és descendir.
- Tuberculosi. El problemes són deguts a una bactèria present a la llet, que mor a 100 graus. Per tant, la llet ha d’estar sempre prèviament bullida i no ha d’haver problema amb els iogurts. Tampoc s’ha d’entrar en contacte amb malalts, perquè és contagiós.
- Beure sempre aigua embotellada, no consumir verdures crues o poc cuinades ni fruites que no hàgiu pelat vosaltres.

Hora

GMT més 5 hores.

Seguretat
Kirguizistan es un país segur, però mai està de més prendre les mesures de seguretat habituals per a qualsevol viatge. Alguns viatgers han tingut problemes amb la militsia, la policia kirguisa, que no han passat de controls rutinaris o la sustracció d’algun bitllet de 10 dòlars. Per la resta, la gent és molt amable i sempre està disposada a ajudar-te.

Transport

Avió: És ideal per a distàncies llargues, per exemple entre Osh i Bishkek. Els preus oscil•len entre els 45 i els 60 USD. Hi ha dos vols diaris, un pel matí i un per la tarda. Les oficines de vendes es poden trobar al centre de Bishkek.

Tren: Quatre trens a la setmana uneixen Bishkek i Moscú via Almaty (Kazastan). També és possible viatjar a Tashkent (Uzbekistan), però s’ha de passar per Kazastan.

Autobus: Són vehicles tipus furgoneta amb seients. Molt econòmics però poc còmodes, poc recomanables per a viatges llargs.

Marshrutka: És un vehicle tipus minibus que viatja per una ruta prefixada. Es pot pujar i baixar sempre que es vulgui. Són ideals per a trajectes curts, per exemple, per moure’s per les ciutats grans.

Taxi
: Els taxis cobren per seient i s’ha de negociar el preu. És interessant preguntar a la gent del país el preu aproximat del trajecte. Una altra opció és pagar els seients que quedin buits.

Allotjament
Hi ha hotels espartans de l’època soviètica, però una de les millors opcions al Kirguizistan –sens dubte- és allotjar-se en homestay. Les homestays són vivendes particulars que posen a disposició dels visitants una part de la seva casa. Els propietaris ofereixen esmorzar, dinar i sopar i l’hospitalitat està garantida. L’allotjament en cases particulars fomenta un turisme més sostenible.

Agències de caràcter local, com la CBT (Community Based Tourism) i Sheperd’s Life han revolucionat el món rural i el turisme al país, posant a disposició dels visitants tota una llista de homestays i una sèrie d’activitats (trekking, excursions a cavall, escalada,...) que permeten a la població local participar directament dels ingressos que s’obtenen del turisme.


Gastronomia
Els plats típics són el laghman (fideus llargs i plans amb carn i verdures estofades) i el plov (arròs amb verdures i carn). Jarkop és també una varietat del laghman.Són molt coneguts els hoshan i els manty, s’assemblen a les nostres “empanadilles”, són de verdures i es preparen al vapor o fregits. Kesme és una sopa de fideus fins amb verdures, patata i carn. Besh barmak és la menja pròpia de les celebracions que, segons indica el seu nom kirguís, es menja amb els “5 dits”. El pa s’anomena naan, és rodó, pla i deliciós i es pot adquirir calent amb molta facilitat. La beguda nacional és el Kumys, llet fermentada, d’un sabor agre. Es diu que Alexandre el Gran, en beure’n, exclamà: “Mai abans he probat una beguda tan dolenta”.


BISHKEK

Bishkek és una ciutat jove -data de l’any 1872- i la seva construcció ha seguit l’estil soviètic, amb grans avingudes arbrades i amples, en forma de quadrícula.

El centre del govern i de la vida de la ciutat és Ala Too Square, on hi ha el Palau Presidencial (White House), l’estàtua de la llibertat (que ha reemplaçat una de Lenin) i el Panfilow Park, on es realitza cada hora la issada de la bandera.

Als afores de la ciutat es troba l’Osh Bazaar, el més gran i vibrant de la capital. S’hi ven de tot, des de fruita i verdura, estris, eines, plàstics, sabates i roba. La carn, els embotits i els formatges es venen dins d’un edifici cobert que segueix la línia de l’arquitectura civil soviètica.

Altres llocs d’interès són:
- Ak Emir Basar, entre els carrers Mossoviet i Moskovskaya/Sovjetskaya, on passejar és molt agradable.
- El mercat Tokmak east bazaar, els diumenges.
- L’State Historical Museum (abans s’anomenava Lenin Museu i encara hi queda algun rètol) mostra la història kirguisa i s’exposen mòmies, catifes, artesania i iurtes.
- Manas Statuary Complex, Victory Square, Opera House (recomanable la visita per veure com funciona l’òpera o el teatre, el preu aproximat són 20 som).
- el circ, que és molt colorit, amb actuacions d’estil tradicional.
- Esglèsia ortodoxa Djibek Sholou / Togolok Moldo i la mesquita (Gogolya / Moskovskaya).

Voltants de Bishkek

-Torre de Burana. Aquest impressionant minaret és l’únic que queda de l’antiga ciutat de Balasagun, l’antiga capital est de l’imperi karakhànida (la capital oest fou Samarkanda). Antigament la torre tenia 46 metres d’alçada; ara només s’eleva fins 24. S’hi pot pujar i contemplar les esplèndides vistes de la vall Shamsy, amb les muntanyes nevades al fons. Als seus peus hom pot veure una col•lecció de petròglifs (dibuixos en pedra) realitzades per antigues tribus nòmades.
La Torre es troba prop de la població de Tokmok, a 80km de Bishkek. Per anar a Tokmok, cal pujar al minibus núm. 3899 des de l’estació d’autobusos est (n’hi ha molts més que hi van). Després cal agafar un dels minibusos, que surten a les 07.00 am, les 12.10pm i les 15.30 pm, o bé un taxi, que costa 300 som.


Allotjament i restaurants
A Bishkek hi ha diversos hotels, però si s’elegeix l’allotjament particular, recomanem la Nomad’s Home, on la Gulnara i la seva família obren les portes als visitants en un ambient amigable i hospitalari. L’adreça és Jibek Jol Str., darrera de East Bus Station. El preu per persona solen ser 250 som i l’esmorzar està inclòs. www.nomadshome.googlepages.com.

Alguns dels restaurants recomanats són:
- Jalalabad, a la cantonada de Beta Stores, a Chui Prospect. A la població local li agrada menjar aquí per assaborir la cuina típica d’Àsia Central: plov, laghman i besh barmak.
- Fakir, sempre concorregut. Laghman i altres plats tradicionals. És barat i popular entre els locals.
- Faiza, a Jibek Jolu.
- Yusa, especialitat en menjar turc.
-Cafe Classic, a Manas Prospect, 49


KOCHKOR
LLAC SON-KUL

Kochkor és la petita població que serveix de base per visitar el Song-Kol, un llac alpí situat a una alçada de 3.016m sobre el nivell del mar. Al seu voltant no hi ha muntanyes sinó pastures, jailoos en kirguís. Una de les experiències més apassionants d’un viatge al Kirguizistan passa per allotjar-se en una iurta –la casa tradicional desmuntable dels pobles nòmades d’Àsia Central- i conèixer de ben a prop una forma de vida que lluita per no ser relegada a l’oblit. L’hospitalitat serà, de ben segur, un altre tresor.
Tant la CBT com la Sheperd’s Life ofereixen excursions al llac i allotjament en iurta. Cal tenir en compte que les iurtes s’estan al llac durant l’estiu i quan arriba l’hivern la carretera queda tancada per la neu. A modus orientatiu, a l’any 2007 la neu arribà el dia 3 d’octubre.

TASH RABAT
És un caravanserai que data dels temps de la Ruta de la Seda, situat als peus d’un turonet entre un paisatge de pastures. Queda molt a prop de la frontera si es va a Xina a través del pas del Torugart. L’allotjament és possible en cases particulars i també en iurtes disposades per Sheperd’s Life.

ARSLANBOB
Arslanbob és un petit poble situat al peu de les serralades Chatkal i Fergana, a l’extrem oest del país, envoltat de plantacions de nouers, festucs i altres fruits secs. La població, de majoria uzbeca, és molt amigable, i els voltants són fantàstics, ideals per realitzar activitats com l’escalada, el trekking -curt o de diversos dies- o passejades a cavall. L’organització local CBT, que fomenta el turisme sostenible i responsable, funciona molt bé a Arslanbob, tant en allotjament com en activitats a l’aire lliure.

OSH
Osh és la segona ciutat del país i el centre administratiu de l’enorme província que porta el seu nom. Se la coneix com “la capital del sud” i es localitza a la Vall de Fergana. Per la seva complicada situació geogràfica -arran de la creació d’unes fronteres inexistents que daten de l’època d’Stalin- la població d’Osh és una barreja de cultures i grups ètnics: uzbecs, kirguisos, tadjiks i russos. L’antiguitat de la ciutat és prou coneguda, un refrany popular diu que “Osh és més antiga que Roma”. Efectivament, l’any 2000 celebraren el seu 3.000 aniversari.
La principal atracció és el Jayma Bazaar, un dels mercats més grans i més interessants de tota Àsia Central. S’allarga gairebé 1km al llarg de la vora oest del riu Ak-Buura i es poden veure comerciants russos, tadjiks, uzbecs i kirguisos venent artesania, fruites i verdures, carn, roba, sabates, cassets pirates,... Aquest mercat no ha variat la seva ubicació des dels temps de la Ruta de la Seda.
El tro de Solimà (Dom Babura), és l’únic lloc natural i històric d’Osh. Es pot veure des de qualsevol punt de la ciutat i ha estat un important destí de peregrinatge musulmà durant centúries.

Voltants d’Osh
Uzgen és una petita ciutat situada a 55 km d’Osh, amb una història que data, també, de més de 2.000 anys i punt de parada en els temps de la Ruta de la Seda. La seva població recull més de 40 cultures diferents. És interessant la visita al basar, al minaret (Torre d’Uzgen, és com la de Burana, però es conserva sencer) i el mausoleu de l’època Karakànida. Es pot completar en una excursió de mig dia des d’Osh i s’hi arriba en transport públic.

CAP A XINA
Des de temps immemorials, els únics passos possibles per creuar els Pamirs eren el Torugart i l’Irkestam. Avui dia són també els únics llocs fronterers, si es vol seguir un recorregut terrestre. Les diferències entre un o l’altre pas són, bàsicament, de tipus burocràtic, a saber:

Pas del Torugart
La reglamentació actual xinesa només permet el pas dels turistes a través del Torugart quan hi ha un transport xinès esperant a l’altra part de la frontera. Això significa que cal contractar tot el paquet amb una agència i el preu oscil•la entre 100 i 200 dòlars, que sol incloure una nit a Tash Rabat o Naryn.

Pas de l’Irkeshtam

S’hi arriba des d’Osh via Sary Tash, l’últim poble abans de la frontera, on cal passar la nit. El paisatge és espectacular. No es requereix cap permís especial però cal tenir en compte que el transport públic és gairebé inexistent. Per tant, serà necessari contractar un vehicle o bé arribar a la frontera –des de Sary Tash- fent autostop, que no deixa de ser la forma més usual i interessant. Un cop a Xina, un taxi us portarà fins Kashgar.