Per la Ruta dels Himàlaies. Yuksom


L’aldea de Yuksom només té un carrer. És llarg com un dia sense pa, perquè creix allargant-se a les dues bandes del camí pel qual s’hi accedeix. Si tens sort, et donarà la benvinguda un ramat de iacs i de dzos -una barreja entre el iac i la vaca- impressionants animals peluts que permeten la vida dels homes en llocs tan durs com l’altiplà del Tíbet.

Quatre hotels, tres restaurants i un gompa permetran als visitants que arriben seguint la Ruta dels Monestirs una agradable estança. Perquè a Yuksom hi ha el monestir més antic del Sikkim, el Dubdi Gompa, fundat l’any 1701.

Al monestir s’hi accedeix per un camí empedrat i costerut que s’eleva fins dalt del turó i que et fa renegar trenta vegades del dia en què vas decidir visitar el poble. Els pujols del voltant es fan petits a mesura que ascendeixes. Se’ns mostren coberts per una catifa verda en la que t’hi estiraries deixant passar les hores, sense presses. Un cop dalt, el petit gompa domina el cim. Una gran teulada vermella rivetejada de groc dóna empar a una entrada de fusta treballada i pintada de diversos colors, alegres. Unes flors grogues engalanen els voltants, donant-li al gompa la semblança d’una casa de conte ambientat al Tirol.

Foto: Dubdi Gompa, Yuksom, Sikkim (Índia).
Cedida per Lluis Bono.