Àsia Central: caiguda i declivi

L'últim informe d'International Crisis Group analitza l'erosió de les infraestructures als cinc "stans", Turkmenistan, Kazakhstan, Kirguizistan, Uzbekistan i Tadjikistan, gairebé 20 anys després de la seva independència.


Segons aquest informe, carreteres, hospitals, escoles, centrals elèctriques... i la última generació d'especialistes soviètics capacitats està desapareixent. Els règims que han agafat els respectius poders han fet poc esforç per mantenir o reemplaçar la infraestructura bàsica del país i els fons assignats a aquest fi han estat consumits per la corrupció.


Els països més pobres, Tadjikistan i Kirguizistan, es troben en una situació desesperada: els seus propis especialistes ja alerten que en 5 o 10 anys no hi haurà mestres per als seus fills, ni metges per tractar els malalts, mentre que els talls del subministrament elèctric durant més de 12 hores diàries són una constant.

Uzbekistan i Turkmenistan corren en la mateixa direcció, encara que mostrin una falsa realitat amb declaracions públiques extravagants i monumentals edificis de marbre blanc. Inclús al Kazakhstan, alerten sobre deficiències en la infraestructura de transport i en la formació de quadres tècnics.


Només l'esforç dels propis governs, dels països donants -Rússia i Xina- i de la comunitat internacional per modernitzar la infraestructura centre asiàtica i eradicar la corrupció, pot evitar que aquesta ja per sí inestable regió decaigui cap al col·lapse, les tensions i el caos, com ja ha passat recentment al Kirguizistan.


Foto cedida per German Aguilar, El Último Bazar.

3 comentaris:

Corpi ha dit...

No, si al final encara tiraran de menys la URRSS. El que s'ha de vuere. Si estos països no són capaços de llevar-se del damunt la corrupció, estan venuts.
Salutacions

Corpi ha dit...

No, si al final encara tiraran de menys la URRSS. El que s'ha de vuere. Si estos països no són capaços de llevar-se del damunt la corrupció, estan venuts.
Salutacions

Serndipity ha dit...

Un molt bon article que convida a una reflexió... acompanyada d'un bon tiramisú???
Poseu data JA!!! jajajajaj..
Petons artista!